2013

שר החקלאות, יאיר שמיר: "משרד החקלאות מחויב לשמור על בריאות הציבור, וימשיך לפעול לצמצם עד למינימום את השימוש בזרחנים אורגנים ודומיהם, ולייצר מזון בריא, נקי ובטוח יותר לציבור"
בשנים האחרונות פועל משרד החקלאות ופיתוח הכפר לצמצום השימוש בתכשירי הדברה בכלל והוצאה כליל של חומרים מ"הדור הישן". במסגרת זו, יזם לאחרונה המשרד מהפכה של ממש (רביזיה), בסופה יאסרו לשימוש תכשירי הדברה המכילים זרחנים אורגניים, טריאזינים ופחממנים כלוריים בירקות ופירות, וייצר לצרכן ירקות ופירות יותר בריאים ונקיים מחומרי הדברה לצריכה ולשימוש.

הרביזיה בתחום חולקה לשתי פעימות, וכל פעימה לשני שלבים: בשלב הראשון, המסתיים בימים אלה, צומצם השימוש בחומרים לעיל, והותר אך ורק לשימוש המוגדר "קריטי" בלבד, וזאת בכדי לאפשר מציאת פתרונות הדברה הולמים למזיקים. השלב השני, שיסתיים בתחילת השנה הבאה (מרץ 2014), יאסר כליל השימוש בחומרים אלה. המדובר ב- 16 חומרים פעילים, המרכיבים 46 תכשירים מסחריים. עם איסור השימוש בהם, יבוטלו 285 שאריות מרביות שהיו מותרות עד למועד זה.

הפעימה השנייה של התהליך כולל עוד 9 חומרים פעילים הנמצאים ב- 29 תכשירים מסחריים של זרחנים אורגניים שעדיין מותרים לשימוש באירופה, וישראל פועלת להוצאתם משימוש. פעימה זו תושלם במהלך השנה הבאה (2014). עם איסור השימוש בהם, יבוטלו 120 שאריות מרביות נוספות שהיו מותרות עד למועד זה. ובכך יסתיים הליך הוצאת שורה ארוכה של תכשירים מה"דור הישן" משימוש בתוצרת צמחית.

במסגרת מדיניות הפחתת השימוש בחומרי הדברה, מעודד משרד החקלאות שימוש בחומרים "רכים", ידידותיים לאדם ולסביבה, ובטכניקות המאפשרות הדברה ביולוגית ושיטות ידידותיות לסביבה, שאינן עושות שימוש בחומרי הדברה, כדוגמת: שימוש בחרקים מועילים למלחמה בחרקים המזיקים, פיזור מלכודות ללכידה המונית של מזיקים, פיזור זבובים עקרים להדברת זבוב הפירות וזבוב הזית. בנוסף, המשרד אף תומך באמצעות מענקים מיוחדים בחקלאים העוברים להדברה ביולוגית.

חשוב לציין, כי גם כיום רוב מכריע של פירות וירקות עומד בתקנים מחמירים ביותר, מקבילים למדינות מערביות אחרות, כדוגמת אירופה. הממוצע השנתי בשנים האחרונות של חריגה בחומרי הדברה בירקות ופירות בישראל עומד על כ- 5% בלבד.

מנהלת תחום כימיה במשרד החקלאות, רינה אשכנזי: "בשנים האחרונות פועל משרד החקלאות להפחתת השימוש בחומרי הדברה בתוצרת הצמחית, והתווה זאת כיעד בתוכניות העבודה שלו. הרביזיה הזו הינה תוצאה של מדיניות זו. הכוונה היא לצמצם עד למינימום את השימוש בזרחנים אורגנים ודומיהם, ולייצר מזון בריא, נקי ובטוח יותר לציבור. בפרספקטיבה של אמצע התהליך ניתן לראות היענות גדולה ושיתוף פעולה מלא מצד החקלאים להחליף את החומרים "הישנים". אין זה מובן מאליו, אחרי עשרות שנים של עבודה".



מלפפונים