2017

​​כולנו מכירים את הדרכים לבחירת בשר טרי, מנגו טעים, אבוקדו בשל, ואבטיח עסיסי. כלומר, לכל מוצר יש את הדרכים והכללים המתאימים לו. אולם, בביצים המצב שונה. לרוב, הצרכנים אינם מודעים איזו ביצה כדאי לקנות והיכן. אז כיצד עלינו לבחור את הביצים? מהם כללי היסוד שעלינו לשים דגש עליהם? 
בדיוק בשביל זה מיטב המומחים במשרד החקלאות ערכו את המדריך לבחירת ביצים נכונה ולהכנתן:

מד​​ינת ישראל מייצרת עבור השוק המקומי כ-2 מיליארד ביצים בשנה, המהוות את רובה המוחלט של הצריכה הישראלית. מנתוני משרד החקלאות עולה כי, הישראלי הממוצע צורך מדי שנה כ- 240 ביצים, ובחודש כ- 20 ביצים. 

אולם, בחודשי הקיץ החמים, עולה מספר המקרים בהם נמצא חיידק הסלמונלה בביצים, וזאת בעיקר לנוכח החום הכבד. לכן, בתקופה זו יש לנקוט במשנה זהירות. 

​על מה עלינו לשים דגש בעת רכישת הביצים?

  • מומלץ שלא לקנות ביצים ממוכרים שעוברים מדלת לדלת או בשווקים פתוחים. הביצים הללו, אינן נשמרות בטמפרטורה ובתנאים המתאימים. כמו כן, גם מקורן אינו ידוע. ישנה תופעה נרחבת של ביצים המגיעות משטחי הרשות הפלסטינאית שאינן תחת פיקוח, ביצים אלו על פי רוב נגועות במחלות על אף שהן מוצגות כביצי משק טריות.
  • יש להקפיד על רכישת ביצים ארוזות באריזות קמעוניות סגורות בכל הצדדים. על הביצה חייב להופיע שם המשווק, גודל הביצה (XL הביצה הגדולה ביותר,  S הביצה הקטנה ביותר), תאריך אחרון לשיווק ותאריך אחרון לשימוש. על ביצים לא חתומות אין מידע. כלומר, הן לא עברו תהליך של שיקוף ומיון כנדרש על פי החוק ולכן אסור לקנות או לאכול אותן.
  • אם קונים מגשי ביצים של 30 ביצים, יש להקפיד כי המגש יהיה עטוף בניילון נצמד מכל צדדיו. 
  • תאריך אחרון לשיווק, משמעו כי מעבר ליום זה, אין למכור עוד את הביצים הללו. התאריך האחרון לשימוש הינו חודש ימים מעבר לתאריך האחרון לשיווק. תאריך זה מהווה המלצה לצרכן עד מתי ניתן להשתמש בביצים כאשר הן מאוחסנות בבית, במקרר. לפי התרשים המצורף:סימון ביצים
  • חשוב לשים לב שבנקודות הרכישה בהן נרכשות הביצים, הן מאוחסנות עם בקרת טמפרטורה. רצוי שלא לקנות ביצים שאינן מאוחסנות במדפים מקוררים.
  • ומה עלינו לעשות בעת השימוש וההכנה במטבח?
  • יש לאחסן את הביצים במקרר הביתי מיד לאחר הקנייה.
  • מומלץ לאחסן את הביצים במקרר באריזתן המקורית. האריזה מגינה על הביצים מפני אובדן נוזלים או ספיחת ריחות זרים והתייבשות. 
  • נקודות נוספות שכדאי לדעת:
  • אין להשתמש בביצים שבורות, סדוקות נוזלות ומלוכלכות. 
  • אין להפריד בין החלמון לחלבון על ידי העברה בין 2 חצאי הקליפה, כי הדבר עלול לזהם את תוכן הביצה. עדיף לקנות כלי קטן, העושה פעולה זו בקלות.
  • אין לרחוץ ביצים, בייחוד טרם הכנסתן למקרר מאחר ושטיפת הביצים גורמת להעברת חיידקים לתוך הביצה.
  • יש להקפיד לזרוק את קליפות הביצה לאשפה ישר לאחר שבירת הביצה ולא להשאירן על משטח העבודה מאחר והחיידקים יכולים לעבור מקליפת הביצה למשטח העבודה וכן לנקות היטב את המשטח עליו הונחו הביצים. בנוסף, מומלץ לנקות גם את מקום שבירת הביצה עצמה. 
  • בישול ביצה היטב או טיפול בחום גבוה משמיד נגיפים וחיידקים בביצים. על כן יש לצרוך אך ורק ביצים מבושלות, מטוגנות, אפויות וכיו"ב. על הביצה, לאחר בישולה, להיות מוצקה וללא אזורים נוזליים.
  • רצוי לא לצרוך מיני מזון המכילים ביצים בלתי מבושלות או אפויות (כדוגמת: ביצת עין, מוס שוקולד, טירמיסו, גלידה, מיונז וכיו"ב). 
  • הוראות אלו זאת חשובות במיוחד לאוכלוסיות עם מערכת חיסון מוחלשת כגון של קשישים, ילדים ואנשים חולים.

​​