קליפים, עתירי טעם וויטמינים.

נתונים שמעטים יודעים על פירות הדר  

תפוז- הכלאה של פומלו ומנדרינה שמקורה בדרום מזרח סין. תפוזים מוזכרים במקורות סיניים החל מהמאה ה-18 לפנה"ס, ופרט לפירותיהם, העצים שמשו כנראה גם לתעשיית הקשתות. כדי להגיע למוצר שאנו מכירים, יש לבצע את ההכלאה המקורית בין פומלו למנדרינה, ואז לבצע הכלאה נוספת של התוצר עם מנדרינה.


לימון-  בניגוד לפירות הדר אחרים, אשר רמת חמיצותם עולה, מגיעה לשיא, ואז יורדת לקראת הקטיף, בלימון החמיצות אינה יורדת, ולכן הפרי משמש לתבלון. המקור של הלימון אינו ברור, אולם ברור כי הוא תוצר הכלאה של אתרוג. הוא מראה קירבה גבוהה לתפוז חמוץ, וכן לפומלו ומנדרינה.


אשכולית- הזן היחיד של ההדרים אשר מקורו בעולם החדש, כפי הנראה באיי בראבדוס. הוא מהווה הכלאה של פומלו ומנדרינה. הזן הוחדר בתחילת המאה ה-19 לפלורידה, ומוטציות שונות שחלו בו במהלך השנים (כולן מתועדות) הביאו ליצירת זנים חסרי זרעים בעלי צבע אדום. מחקרים שנערכו על סגולותיה הבריאותיות של האשכולית חושפו כי בפרי נמצאו מרכיבים שקשורים בעיכוב סרטן שד. כמו כן, היא מומלצת לנוטלי ויאגרה כיון שהיא מעכבת את התפרקות התרופה בגוף ומסייעת בהרזיה.


קליפים-  שם כולל למנדרינות ומכלואים שלהם בעלי תכונה של קליפות קליפה, באנגלית: Easy Peeling Mandarin. לא כל המנדרינות הן קליפות, ויש זנים קליפים שאינם מנדרינות.


מבחני טעימה- מבחני טעימה בהדרים נערכים בשתי שיטות: שיטה אחת: טעימות מצומצמות לצוות מקצועי של עשרה אנשים, 5 נשים ו- 5 גברים שבקיאים בתחום פירות ההדר. הם עוברים "אימון"  בטעימת פירות הדר מסוגים שונים. שיטה אחרת: צוות רחב של טועמים הכולל כ- 150 איש שלא עברו הכשרה שנותנים ציונים לפירות הדר על פי ההעדפות האישיות שלהם.

 
צבענים (פיגמנטים)- חומרים המקנים צבעים שונים לפירות, ירקות ואברים שונים של הצמח. קיימות קבוצות שונות של צבענים.  בציפה וקליפת פירות הדר נפוצים צבענים מקבוצת הקרטנואידים, שהנם מולקולות שומניות המקנות צבע צהוב, תרוג, וכתום. גם הליקופן, שהנו אדום ומצוי בפרי העגבנייה, הנו קרטנואיד. הליקופן מופיע בציפה ובקליפה של אשכוליות אדומות. לעומת מרבית זני ההדרים, בתפוזי דם מופיעים צבענים אדומים, אנטוציאנינים, שהנם מולקולות מסיסות במים, ולהם ערך בריאותי רב עקב היותם נוגדי חמצון. ​

ההדר של המחר  

פיתוח אשכוליות לבעלי כולסטרול גבוה- אנשים בעלי כולסטרול גבוהה אשר נוטלים סטטיים לא יכולים לשתות מיץ אשכוליות או לצרוך אשכוליות. זאת משום שבאשכולית יש רמות של חומרים המונעים את פירוק הסטטינים הנחוצים לסובלים מבעיות כולסטרול. האשכוליות החדשות שנמצאות בפיתוח בעלות רמה נמוכה של חומרים מעכבי פירוק סטטינים ותאפשר לסובלים מרמה גבוהה של כולסטרול אשר נוטלים סטטינים לצרוך אשכוליות.

קליפים מדממים-  מנדרינות אדומות נמצאות בשלבים ראשונים של פיתוח. בעבר היו "תפוזי דם" אך הם לא שרדו בשוק כי אנשים לא הבינו את החשיבות של הערכים הבריאותיים שלהם. כיום, אנו מודעים לסגולות של נוגדי חמצון מסוג האנטוציאנינים ולכן חזרו החוקרים לעבוד על הפיתוח של הזנים הללו.

קליפים מוקדמים ומאוחרים–  הדרים שיוצאים לשוק בתחילת העונה. להדרים אלו יתרון מסחרי מובהק. באמצע העונה הספרדים מציפים את השוק בתוצרת זולה וקשה להתחרות עם הפדיון. ​

 

פירות הדר

 

 

יום עיון בשיתוף מומחים מהאיחוד האירופי בנושא מדיניות לענף החלב באירופה ולקחים לישראלhttps://www.moag.gov.il/yhidotmisrad/research_economy_strategy/publication/2017/Pages/youm_eyoun.aspxיום עיון בשיתוף מומחים מהאיחוד האירופי בנושא מדיניות לענף החלב באירופה ולקחים לישראל
מפקחי משרד החקלאות חשפו שני מקרים ובהם 700 ק"ג בשר שהוחזק בתנאים אסורים, הוברח, נשחט בשחיטה שחורה ויועד למכירה באזור הצפוןhttps://www.moag.gov.il/yhidotmisrad/dovrut/publication/2017/Pages/public_health.aspxמפקחי משרד החקלאות חשפו שני מקרים ובהם 700 ק"ג בשר שהוחזק בתנאים אסורים, הוברח, נשחט בשחיטה שחורה ויועד למכירה באזור הצפון
תקנות משרדי החקלאות והבריאות לשימוש בחומרי הדברה אושרו אתמול בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת https://www.moag.gov.il/yhidotmisrad/dovrut/publication/2017/Pages/Pesticides.aspxתקנות משרדי החקלאות והבריאות לשימוש בחומרי הדברה אושרו אתמול בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת