​דגים הם מקור מצוין לחלבון איכותי ודל בנתרן ובקלוריות ולכן נחשבים לרכיב תזונתי בעל ערכים גבוהים. עם זאת, חיי המדף של דגים קצרים יחסית, חיי המדף של דגים טריים הוא בין 5 ל-7 ימים בלבד. ​

איזה דגים הגדלים בישראל נוכל למצוא בחנויות?  

אמנון (מושט), קיפון (בורי), קרפיון, כסיף, קרפיון העשב (אמור), פורל, באס, לברק, מוסר, ברמונדי ודניס

על מה יש להקפיד בעת רכישת דגים טריים?  

  • יש לרכוש דגים אך ורק בחנויות או ברשתות שיווק שנמצאות תחת הפיקוח של משרד הבריאות.
  • בעת הקנייה, יש להקפיד שהדגים יאוחסנו בקירור, כאשר הם מכוסים בפתיתי קרח, השומרים על הקור של הדג אך אינם מקפיאים אותו. טמפרטורת הדגים צריכה להיות בין 0 ל-4 מעלות צלזיוס.
  • במקרר בו מוחזקים הדגים, צריכה להיות הפרדה פיזית בין הדגים הטריים למוצרים אחרים בקירור (כגון: עוף).

כיצד נוודא שהדג שבחרנו טרי?  

בעת רכישה הדג או לפני טיפולו ובישולו, יש לשים לב למספר דברים: 
  • עור הדג – עורו של דג טרי הוא מבריק, לח ומעט רירי. כל עוד הדג חי, הוא מייצר ריר. על כן, עור שאינו רירי ככל הנראה אינו טרי.
  • עין הדג – חשוב שעין הדג תהיה מבריקה וקמורה. עין שאיבדה את הברק מעידה לרוב על דג ישן.
  • גמישות – נגיעה קלה בדג תוכיח שהבשר גמיש, אם נותר שקע במקום בו לחצתם על בשר הדג זה יעיד על חוסר טריות. 
  • ריח – ריח ים או ריח אופייני לדגים. יש להימנע מקניית דגים עם ריח חמוץ או "ריח בוץ".
  • צבע הזימים – צבע אדום-חי יצביע על טריות.

כיצד יש לאחסן את הדג?  

  • לאכילה באותו היום, יש לאחסן את הדגים במקרר ולא בהקפאה.
  • לאחסון קצר של יומיים – שלושה ימים, ניתן לאחסנו במקרר בשקית אטומה. 
  • לזמן ממושך יותר, יש לאחסנו בהקפאה. 

נתוני צריכה בישראל  

​הישראלי הממוצע יעדיף בעיקר את דגי אמנון, במקום השני הסלמון, במקום השלישי נמצאים דגי נסיכת הנילוס והדניס, במקום הרביעי התמקם הטונה ואת המקום החמישי תפס הקרפיון, במקום השישי נמצא הסול. בחודש ממוצע צורך הישראלי כ-1.4 ק"ג דגים, כחמישית מתוכם דגים טריים (וכ- 800 גרם נוספים של מוצרי דגים, כדוגמת: סלטים, שימורי דגים, דגים מלוחים ועוד). 

ומה באשר לצריכתנו לדגים ביחס לעולם? בישראל הצריכה הממוצעת לנפש היא כ- 18 ק"ג בשנה, ובמדינות צפון הים התיכון הצרכן יצרוך 60-30 ק"ג לנפש. באיים המלדביים, הממוקמת במקום הראשון בצריכת דגים בעולם, צורכים מעל 160 ק"ג לנפש. ככל הנראה, לאור המודעות למזון בריאות וחשיבות הדגים בתפריט מאוזן, מגורים באי ודיג כגורם ייצור מרכזי למקומיים, וגם לעובדה שבמדינות אלו ישנו מרכיב לא מבוטל לפירות ים שאינם מהווים מקור משמעותי בישראל (עקב נושא הכשרות).