כיצד נבחר העוף בחנות

כיצד נבחר את העוף בחנות?
  • יש לרכוש עוף אך ורק בחנויות או ברשתות שיווק שנמצאות תחת הפיקוח של משרד הבריאות.
  • יש לרכוש עופות המאוחסנים בקירור או בהקפאה בלבד.
  • מומלץ לבחור בעוף ארוז, שאינו בא במגע ידיים ואינו פתוח לאוויר.
  • מומלץ לבחור בעוף עליו מצוין המידע הרלוונטי לגבי ייצורו, תאריך שחיטתו, ושיופיע על אריזתו סמל פיקוח וטרינרי, המבטיח בקרה איכותית.
  • את העוף הנבחר נפריד משאר מוצרי המזון בעגלת הקניות ולאחר מכן, כדי שהנוזלים של העוף לא ישפכו על מוצרי המזון האחרים. 

כיצד נדע אם העוף מקולקל?  

אם עולה החשש שהעוף מקולקל, אסור לקחת סיכון מיותר. כיצד נבחין? 
  • תאריך
  • צבע: עוף המשנה את צבעו לצבעים ירוקים – אפורים, הוא עוף מקולקל. 
  • ריח: ריח שאינו תקין, כגון: ריח חומצי, יסמן כי מדובר בעוף מקולקל.

אחסון העוף:  

  • לאחסון קצר עד להכנה, יש לאחסן את העוף הטרי במקרר. חיי המדף המקסימאליים של העוף במקרר יהיו בהתאם לתאריך הנקוב על התווית של אריזתו. 
  • לשהות ארוכה יותר, יש לאחסן את העוף בהקפאה.
  • מפעם לפעם יש לבדוק את טמפרטורת המקרר והמקפיא: הטמפרטורה של המקרר צריכה להיות מכוונת על 4 מעלות צלזיוס או מתחת, והמקפיא צריך להיות מכוון על מינוס 18 מעלות צלזיוס ומטה.
  • אין להקפיא מחדש עוף מופשר.
  • על מנת שהחיידקים המצויים על העוף לא יעברו אל מזונות אחרים, יש לאחסן את העוף בכלים סגורים הרמטית.
  • עדיף להפריד בין אחסון המזון המוכן לאכילה לבין העוף הטרי, כך שהאוכל המוכן יהיה בחלק העליון של המקרר, והעוף הטרי יאוחסן בחלק התחתון. 

כיצד יש לטפל בעוף לפני הבישול?  

  • ​לפני הטיפול בעוף ולאחריו יש לשטוף ידיים היטב במים חמים וסבון למשך 20 שניות. 
  • כדי להפשיר את העוף הקפוא, יש להניח את העוף הקפוא במקרר, המקרר מאפשר הפשרה איטית ובטוחה.
  • בעת ההפשרה, יש להקפיד ולאחסן את העוף המופשר בקערה, כדי שהנוזלים הגולמיים של העוף לא ישפכו מסביב על אוכל ומוצרי מזון אחרים. 
  • אם אין מספיק זמן להפשיר את העוף במקרר, ניתן לעטוף אותו בשקית אטומה ולהניחה בקערת מים קרים. מידי 30 דקות יש להחליף את המים, עד להפשרתו הסופית של העוף. יש לבשל את העוף מיד לאחר ההפשרה.
  • יש לדאוג לכלים הנפרדים משאר הכלים המשמשים להכנת מוצרי מזון אחרים. אין להניח אוכל מבושל או פירות וירקות על צלחת, קרש חיתוך או משטח אחר שהחזיק בעבר עוף גולמי.
  • אסור לשטוף את העוף טרם הכנתו. שטיפת עוף יכולה להפיץ חיידקים באמצעות התזה. אל דאגה, הבישול הוא שיהרוג את כל החיידקים. אז אין ממה לחשוש. 
  • כל עוף זקוק ליחס מסוג שונה. בישול של עוף שמן ובוגר יהיה ממושך, בהשוואה לעוף רזה וצעיר באותו המשקל.
  • לאחר הטיפול בעוף, יש לשטוף את כל הכלים, הלוחות והמשטחים המשמשים להכנת העוף הנא. 

נתוני צריכה בישראל  

הצריכה המקומית של עוף טרי היא הגבוהה בעולם ועומדת על כ-58 ק"ג בשנה לנפש. 

ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כאמור, הצריכה המקומית של עוף טרי היא הגבוהה בעולם ועומדת על כ-58 ק"ג בשנה לנפש, בעוד הצריכה במדינות ה-OECD נאמדת ב-31 ק"ג בשנה, בארה"ב 50 ק"ג ומדינות האיחוד האירופי EU28 מדובר ב-25 ק"ג עוף בשנה לנפש. הממוצע העולמי נאמד ב14. ק"ג בלבד. כיום, בענף העוף פועלים כ- 500 מגדלים.   

​​למיד​ע מורחב ​מאתר מועצת הלול: